Cum sa folosesti conectorii termocontractabili cu inel de cositor

Conectori cu inel de cositor


Reparațiile la instalațiile electrice ale autovehiculelor sunt uneori lăsate pe mâna neprofesioniștilor. Dacă se folosesc și materiale de slabă calitate sau nepotrivite locului intervenției atunci întrebarea nu este dacă vor apărea probleme ci când vor apărea.
Și problemele care apar după asemenea intervenții pot varia de la lucruri minore cum ar fi nefuncționarea unui bec sau a unei componente de confort (climatizare, radio, etc) până la probleme majore care duc la incendii și distrugerea autovehiculului.
Să lucrezi cu banda izolatoare sau tub termocontractabil fără adeziv la cabluri expuse la apă, zăpadă și apă cu sare (unde este prezent riscul de scurtcircuit și de oxidare a conexiunilor) nu este o idee bună și sigur vor apărea probleme pe viitor.

Așadar, pentru a veni în ajutorul celor care lucrează la partea electrică a autoturismelor și camioanelor, vă prezentăm mai jos modul de utilizare al conectorilor electrici termocontractabili cu inel de cositor pentru a vă ajuta să faceți lucrări sigure, rapide și de calitate.

Conectorii cu inel de cositor sunt disponibili în 4 variante de dimensiuni constructive și se pot diferenția foarte ușor prin inelele colorate contractabile care au și rolul de a proteja împotriva pătrunderii apei.

În funcție de dimensiunea firului puteți alege între conectori cu:
– inele transparente pentru fire cu sectiunea de până la 0,5mm2
– inele roșii pentru fire cu secțiunea de la 0,5 mm2 la 1,5 mm2
– inele albastre pentru fire cu secțiunea de la 1,5 mm2 la 2,5 mm2
– inele galbene pentru fire cu secțiunea de la 2,5 mm2 la 6 mm2.

Utilizarea lor este extrem de simplă, dar necesită totuși atenție pentru a ajunge la rezultatul dorit (și anume o conexiune perfectă care elimină riscul infiltrării apei) fără a distruge conectorul sau cablul.

Se dezizolează firele electrice pe maxim 5-7 mm și se introduc în conector.
Inelul de cositor trebuie să fie la mijlocul îmbinării firelor dezizolate iar inelele colorate trebuie să fie pe izolația firelor pentru a se realiza strângerea.
Folosiți o suflantă de aer cald (nu folosiți flacără deschisă pentru că riscați să deteriorați învelișul exterior al conectorului) și rotiți cablul sau suflanta pentru a încălzi în mod uniform conectorul. Începeți din mijlocul conectorului insistând pe inelul de cositor și continuați spre capetele acestuia. După ce cositorul s-a topit opriți suflanta și lăsați să se răcească conectorul.
Nu atingeți imediat pentru că este foarte fierbinte. Înainte de a trece la altă operațiune verificați integritatea învelișului conectorului și a cablului.

Share