Cum se folosesc conectorii sertizabili termocontractabili cu gel

Un alt produs utilizat pentru reparații electrice la autoturisme/camioane este conectorul sertizabil termocontractabil cu gel Crimpseal II de la DSG-Canusa. Deși are un nume complicat face un lucru simplu, dar foarte eficient și rapid: unirea a 2 fire prin sertizare și protejarea îmbinării împotriva pătrunderii apei cu ajutorul gelului (adezivul) care iese în momentul în care încălzim conectorul.

Acești conectori, ca și cei cu cositor, sunt disponibili în 4 dimensiuni constructive:

Conectori sertizabili

– Alb/transparent pentru fire de până la 0,5mm2
– Roșu pentru fire de până la 1,5mm2
– Albastru pentru fire între 1,5mm2 și 2,5mm2
– Galben pentru fire între 2,5mm2 și 6mm2.

Utilizarea lor este foarte ușoară.
Se dezizolează firele, se introduc în partea metalică din conector și se realizează strângerea; de preferat cu un clește care are bacuri potrivite pentru fiecare tip de conector. Nu trebuie deteriorat învelișul exterior pentru că acesta asigura etanșarea la apă și contaminanți.
După strângerea mecanică, se realizează strângerea la cald a părții contractabile cu o suflantă. Se poate folosi și flacără pentru că, spre deosebire de conectorii cu cositor unde învelișul exterior are o grosime mai mică, invelișul de la acest tip de conector este mai gros și nu se deteriorează atât de ușor la flacără deschisă.
Lăsați conectorul să se răcească înainte de a-l atinge.

Puteți vedea în filmele de mai jos modul de utilizare al acestor conectori.

Share