Utilizarea tubului termocontractabil: Ce înseamnă și cum alegi modelul potrivit?
Tubul termocontractabil este soluția ideală atunci când vrei ca instalația ta să fie 100% sigură. Un tub termocontractabil protejează firele și îmbinările de orice tip împotriva umezelii, prafului, abraziunii sau tăierii, reducând drastic pericolul de scurt circuit și alte accidente. Utilizarea tubului termocontractabil: ce înseamnă și cum alegi modelul potrivit? Află informații și sfaturi utile din acest articol!

Tubul termocontractabil este soluția ideală atunci când vrei ca instalația ta să fie 100% sigură. Un tub termocontractabil protejează firele și îmbinările de orice tip împotriva umezelii, prafului, abraziunii sau tăierii, reducând drastic pericolul de scurt circuit și alte accidente.
Utilizarea tubului termocontractabil: ce înseamnă și cum alegi modelul potrivit? Află informații și sfaturi utile din acest articol!
Cuprins articol
1. Ce este un tub termocontractabil?
2. De ce să folosești tuburile termocontractabile?
3. Utilizarea tubului termocontractabil
4. Cum alegi dimensiunea potrivită a tubului termocontractabil?
1. Ce este un tub termocontractabil?
Ce înseamnă termocontractabil? Termenul se referă la contractarea (micșorarea) unui obiect sau unui material sub efectul căldurii. Tubul termocontractabil, având pereți din materiale polimerice, se contractează sub acțiunea temperaturilor înalte, însă fără a fi distrus. Practic, tubul termocontractabil se strânge perfect și fără goluri pe joncțiunea cablurilor electrice, furtunelor, țevilor etc, izolând și protejând împotriva prafului, lichidelor, focului, abraziunii. Este mult mai eficient decât banda de izolare clasică, întrucât nu există posibilitatea de a se desface, este ignifug și, bineînțeles, mult mai estetic.
Așadar, ce este un tub termocontractabil? Este exact ajutorul de care ai nevoie zi de zi pentru a-ți păstra instalația în siguranță, fie ea de uz casnic, comercial sau industrial. Utilizarea tubului termocontractabil este foarte ușoară, citește în continuare pentru detalii!
2. De ce să folosești tuburile termocontractabile?
În afară de siguranța pe care ți-o oferă împotriva focului și altor riscuri, tuburile termocontractabile au și alte avantaje:
- oferă marcarea și identificarea precisă a fiecărui conductor din echipamentul tău, astfel încât scapi de grija administrării eficiente a cablurilor și cablajelor din instalațiile de orice fel;
- pot fi personalizate cu brandul tău (prin imprimare, laser, folio etc.);
- sunt disponibile în culori diferite (negru, roșu, alb, albastru, galben, verde, maro, gri, transparent), pentru a identifica și clasifica ușor elementele instalației tale; poți crea un cod de culori sau poți alege un tub termocontractabil transparent pentru a fi sigur de lipirea sa corectă;
- sunt foarte flexibile, astfel încât pot fi folosite în aplicații foarte diverse, de la rețele electrice până la țevile de apă, gaz, canal etc.;
- poți alege rata de termocontractare în funcție de nevoile tale: 4 la 1, 3 la 1, 2 la 1 etc.;
- sunt disponibile și în varianta de conectori sertizabili termocontractabili cu gel pentru unirea prin sertizare a două fire și protejarea îmbinării împotriva focului și lichidelor cu ajutorul gelului adeziv (produse cu aplicație extinsă în industria autovehiculelor, de exemplu).
Gama de tuburi contractabile DSG-Canusa este lider de peste 40 de ani în industria dezvoltării și producției de materiale termocontractabile și accesorii aplicabile la rece de calitate premium. DSG-Canusa este alegerea numărul unu pentru siguranța, fiabilitatea și ușurința de utilizare a tuburilor termocontractabile, îndeplinind toate standardele de calitate și conformitate la nivel european.
3. Utilizarea tubului termocontractabil
Iată sfaturile noastre pentru utilizarea tubului termocontractabil în siguranță și cu maximum de eficiență:
- Alege dimensiunea potrivită a tubului termocontractabil în funcție de raportul de contracție specificat pentru fiecare model în parte. În mod ideal, tubul necontractat trebuie să acopere în mod lejer componentele pe care le îmbracă, astfel încât atunci când va fi termocontractat să asigure o potrivire strânsă. Nu uita că tubul se va contracta atât pe lungime, cât și pe lățime.
- Dacă elementele acoperite au potențial să își schimbe dimensiunea după aplicarea tubului termocontractant, trebuie să te asiguri că tubul are o capacitate suficientă de expansiune. Cum faci asta? Comparând diametrul său atunci când este contractat (numit diametru recuperat) cu dimensiunea sa inițială (numită diametru expandat).
- Un alt sfat important pentru utilizarea tubului termocontractant: verifică întotdeauna temperatura de încălzire recomandată pentru modelul respectiv pentru a evita aplicarea neuniformă sau topirea și deformarea anormală a tubului.
- Cu ce unelte poate fi încălzit tubul termocontractabil? Cu un uscător industrial, un pistol cu aer cald, un arzător cu gaz propan-butan sau chiar cu un uscător de păr, o brichetă sau un chibrit pentru uz casnic. Atenție! Dacă folosești un pistol termic sau un arzător, mută sursa de căldură înainte și înapoi de-a lungul tubului termocontractabil pentru a minimiza riscul de arsuri. Continuă procedura până când tubul este fixat bine.
Utilizarea tubului termocontractabil este de succes atunci când rezultatul este neted, fără umflături, riduri sau amprente, iar în cazul unui tub termocontractabil cu adeziv sau unui tub termocontractabil cu gel, lichidul din interior a ieșit la capete când procedura de termocontractare s-a încheiat.

4. Cum alegi dimensiunea potrivită a tubului termocontractabil?
Există o multitudine de dimensiuni pentru tuburile termocontractabile, cum alegi modelul potrivit nevoilor tale? Iată parametrii de care să ții cont pentru utilizarea tubului termocontractabil în condiții de eficiență maximă:
- diametrul interior al tubului
Pentru a determina un diametru interior adecvat al tubului termocontractabil, trebuie să cunoști atât diametrul maxim, cât și cel minim al obiectului care urmează să fie acoperit. Pentru diametrul maxim, selectarea unui tub cu diametrul interior expandat potrivit, cu o alocare suplimentară de 20- 30% va oferi spațiu suficient pentru ca tubul termocontractabil să se potrivească peste orice protuberanță a obiectului pe care îl înfășoară. Pentru diametrul minim, selectarea unui tub cu diametrul interior recuperat potrivit te asigură că tubul se va micșora în mod adecvat și va înfășura strâns obiectul.
- Rata de contractabilitate
Rata de contractabilitate se calculează împărțind diametrul interior expandat la diametrul interior recuperat. Se va obține un raport de forma 4 la 1 (tubul se restrânge la un sfert din dimensiunea inițială), 2 la 1 (tubul se restrânge la jumătate din dimensiunea inițială) etc.
Un raport mare de contracție înseamnă că tubul termocontractabil este mai potrivit pentru obiecte precum conectorii, deoarece poate înveli corpul conectorului și poate în continuare să se micșoreze la un diametru mai mic, cum ar fi un fir sau un cablu. În general, se recomandă ca diametrul interior expandant al tubului termocontractabil și dimensiunea obiectului care trebuie protejat să nu depășească un raport de 40% pentru a permite o acoperire eficientă.
- Lungimea tubului
Tubul se micșorează longitudinal cu 5-7% în procesul de termocontractare, așa încât nu uita să iei și acest lucru în calcul atunci când alegi modelul potrivit de tub termocontractabil.
- Alți factori: materialul din care este confecționat tubul, temperatura de lucru, temperatura de termocontractare, grosimea recuperată a pereților tubului – în funcție de aplicația ta specifică.
Ai nevoie și de alte informații referitoare la utilizarea tubului termocontractabil? Suntem aici să îți răspundem la orice întrebări!